Röntgenfoto’s

De eerste aanwijzingen dat het om kanker of uitzaaiingen zou kunnen gaan zijn soms op een röntgenfoto te zien. Een vlek in de longen, een afwijking in de borst, een rib die er anders uitziet, de arts vermoedt dat er iets mis is en gaat verder zoeken.

Echografie

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Om de golven beter te geleiden wordt de huid met een gel ingesmeerd. De arts gaat met een zender over de buik, borst of hals van je vader of moeder. De echo van de door de zender uitgezonden geluidsgolven levert beelden op die op een monitor bekeken worden. Op die manier kan de arts zien of er iets zit wat er niet hoort.

Bloedonderzoek

Meestal wordt bloed afgenomen via een prik in de arm. Aan het plasma (vocht) en de cellen die erin zitten, is veel af te lezen. Of er een ontsteking is bijvoorbeeld of hoeveel nieuwe bloedcellen er zijn aangemaakt.

Scan

Een scan kan extra informatie opleveren over de grootte en ligging van de tumor. Met een apparaat dat eruitziet als een enorme trommel worden achter elkaar een heleboel röntgenfoto’s gemaakt. Je vader of moeder moet op een tafel liggen die heel langzaam door de trommel heen schuift.

MRI

Om organen en zachte weefsels nog eens extra goed in beeld te brengen wordt soms een MRI gemaakt. Bij een MRI wordt gebruikgemaakt van magnetische velden. Een MRI-apparaat is een soort koker die een hard geluid maakt en waar je vader of moeder op een beweegbare tafel doorheen schuift. Omdat het onderzoek best lang duurt, wordt soms aangeraden muziek mee te nemen.

Biopt

Bijna altijd haalt de arts uit het gezwel een klein stukje weefsel weg (dat heet biopsie). Dat biopt wordt in het laboratorium onder een microscoop onderzocht. Zo kan de arts precies zien om welk soort kanker het gaat.